Hopp til hovedinnhold

PFU-sak 23-211 Hanan Benammar, Sara Baban og Pia Maria Roll mot Klassekampen

Presseetiske temaer

Klassekampen brøt ikke god presseskikk

Ikke brudd

Relevante punkter i VVP

Innklaget publisering

Klassekampen publiserte en notis med tittelen «Hevder ’Ways of Seeing‘-skapere stjeler: Varsler søksmål», der avisa omtalte et mulig søksmål mot tre personer knyttet til teaterstykket. De tre ble navngitt, med bilde.

PFUs uttalelse

Avisen viderebrakte anonyme anklager mot navngitte i en notis, der de siterte fra en annen avis. Anklagene ble ikke imøtegått. Fordi Klassekampen rettet og beklaget raskt, unngikk avisen å bli felt i Pressens Faglige Utvalg.

Klassekampen publiserte en notis med tittelen «Hevder ’Ways of Seeing‘-skapere stjeler: Varsler søksmål», der avisa omtalte et mulig søksmål mot tre personer knyttet til teaterstykket. De tre ble navngitt, med bilde.

Klager:
Klagerne reagerte på at det ble fremsatt beskyldninger uten mulighet til samtidig imøtegåelse. De pekte på at kilder som hovedregel ikke skal få fremsette negative personkarakteristikker anonymt, og viste til at avisen ikke tok kontakt med noen av dem før publisering. Klagerne skrev: «Det at vi evt ikke ville uttale oss til Subjekt på nett er noe helt annet enn at vi ikke ville uttale oss til Klassekampens papir etter at en Subjekt-tekst allerede er publisert.»

Mediet:
Klassekampen sluttet seg til klagers kritikk, og anførte at notisen ikke skulle vært på trykk. Avisen beklaget publiseringen overfor en av klagerne, og skisserte en rettelse som umiddelbart ble lagt ut på nett, og dagen etter trykket i papiravisen. Rettelsen viste til manglende faktakontroll og innhenting av samtidig imøtegåelse. Redaksjonen var også i ettertid selvkritisk til at de viderebrakte anklager fra en anonym kilde uten å utøve kildekritikk. Samtidig anførte avisen at det kan bli vanskelig å produsere notisstoff dersom kravet til selvstendige undersøkelser blir for strengt.

PFUs vurdering:

Pressens Faglige Utvalg (PFU) minner om at redaktøren har det personlige og fulle ansvar for mediets innhold, jf. Vær Varsom-plakatens (VVP) 2.1. Dette gjelder også for notiser som har sin opprinnelse fra andre medier.

Selvstendig ansvar
PFU vil minne om medienes selvstendige ansvar for å følge presseetikken, også når man lager sitatsaker. Dersom det hefter usikkerhet rundt de bakenforliggende forhold, må redaksjonen gjøre et eget journalistisk arbeid og sørge for kontroll over den presseetiske standarden.

Utvalget er enig med Klassekampen i at avisen ikke utførte tilstrekkelig kildekritikk. I dette tilfellet ville det vært naturlig å ta kontakt med de anklagede, og sørge for både å sikre opplysningskontroll og gi anledning til samtidig imøtegåelse.

Rettet og beklaget kort tid etter
I presseetikken kreves det at feilaktige opplysninger skal rettes og eventuelt beklages så snart som mulig, jf. VVP 4.13. I dette tilfellet merker utvalget seg at redaksjonen rettet og beklaget etter kort tid, både på nett og i papirutgaven, samt at nettartikkelen er utstyrt med en beklagelse. Utvalget merker seg at redaksjonen var tydelig på at innholdet ikke skulle vært publisert, og at redaksjonen også erkjente de presseetiske manglene i notisen. PFU anerkjenner at Klassekampen har bestrebet seg på å rette opp i etterkant, og finner at rettelsen og beklagelsen veier opp for det presseetiske overtrampet.

Klassekampen har ikke brutt god presseskikk.

Oslo, 19.12.2023.

Anne Weider Aasen,
Ellen Ophaug, Stein Bjøntegård, Gunnar Kagge,
Ingrid Rosendorf Joys, Nina Fjeldheim, Øyvind Kvalnes.

Klagen

Klager er de tre som får anklagene rettet mot seg. Klager reagerer på at det blir fremsatt anonyme, urettmessige anklager mot dem, uten at de er gitt mulighet til samtidig imøtegåelse. Klagerne anfører at anonymiseringen gjør det umulig for dem å svare på anklagene i ettertid, og mener publiseringen er et brudd på Vær Varsom-plakatens 3.1 om at kilder som hovedregel ikke skal få fremsette negative personkarakteristikker anonymt.

Klager skriver: «Det å bli beskrevet for å stjele, altså at vi er tyver, regner vi som svært negative personkarakteristikker og sterke anklager mot oss, der vi beskyldes for å bedrive «tyveri» og ha «tapt moralsk». Vi anser VVPs 3.1. for slik å være brutt.»

Klager anfører at «Ways of Seeing” i stor grad baserer seg på Benhammar og Babans erfaringer fra Algerie, Frankrike og Kurdistan. Klager viser til VVP 4.13 om retting av feil og anfører at Klassekampen burde rette og beklage.

Det anføres også brudd på VVP 3.2 om kildekritikk og opplysningskontroll, og klager viser til at avisen ikke tok kontakt med noen av de omtalte før publisering. Dette er også et brudd på VVP 4.14 om retten til samtidig imøtegåelse, anfører klager. Når det hevdes at «Ingen av partene har kommentert saken», må Klassekampen kun vise til Subjekts presentasjon av saken. Klagerne ble ikke kontaktet, anføres det: «Det at vi evt ikke ville uttale oss til Subjekt på nett er noe helt annet enn at vi ikke ville uttale oss til Klassekampens papir etter at en Subjekt-tekst allerede er publisert.»

Klager anfører også brudd på VVP 3.9 om å opptre hensynsfullt i det journalistiske arbeidet, samt VVP 4.1 om å legge vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon. Ifølge klager er anklagene om tyveri også anklage om klanderverdige forhold, og avisen klages inn for brudd på VVP 4.7 om identifisering i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold.

Forsøk på minnelig løsning

Partene har vært i kontakt med sikte på å løse saken i minnelighet, uten at dette har ført fram.

Mediets svar

Klassekampen slutter seg i det store og hele til klagers kritikk, og anfører at notisen ikke skulle ha kommet på trykk. Avisen viser til at deres kulturredaktør beklaget publiseringen overfor Roll, og skisserte en rettelse som umiddelbart ble lagt ut på nettutgaven, og dagen etter trykket i avisen.

Rettelsen viser til manglende faktakontroll (VVP 3.2) og innhenting av samtidig imøtegåelse (VVP 4.14), og avisen skriver: «I ettertid ser vi at vi med fordel kunne ha nevnt et tredje ankepunkt mot publiseringen, nemlig vår gjenbruk av en kilde Subjekt har valgt å anonymisere (VVP 3.1).»

Klassekampen medgir også at de ikke gjorde en selvstendig vurdering av anonymiseringen av personen som kom med beskyldningene, og at dette kunne vært understreket i rettelsen også. Ettersom redaksjonen ikke hørte mer etter publiseringen av rettelsen, antok den at klager hadde akseptert rettelsen og beklagelsen.

Samtidig anfører avisen at dersom kravet om selvstendige undersøkelser knyttet til sitatsaker blir for strengt, blir det vanskelig å produsere notisstoff i det omfang norske medier gjør i dag. Avisen skriver: «Når dét er sagt, anser vi at vi hadde et selvstendig ansvar for å kontrollere opplysningene og innhente samtidig imøtegåelse fra Baban, Benammar og Roll i denne saken. Det var ikke tilstrekkelig å gjengi Subjekts opplysning om at «ingen av partene har kommentert saken». Kravet skjerpes siden de nevnte kunstnerne i Subjekts artikkel blir anklaget for brudd på åndsverkloven. Derfor beklaget vi også umiddelbart publiseringen og forsøkte å ordne opp.»

Klassekampen mener at identifiseringen av de tre klagerne kan forsvares ettersom deres identitet hadde åpenbar relevans for forholdene som omtales. De var allerede godt kjent for offentligheten som skaperne av teaterstykket.

Avisen mener ordet «stjeler» er innenfor VVPs krav om saklighet og omtanke, jf. VVP 4.1, og peker på at det handler om mulige overtredelser av lov om opphavsrett. Klassekampen mener VVP 3.9 er mindre relevant i og med at de ikke var i kontakt med klagerne, og at dette dekkes av VVP 4.14 om samtidig imøtegåelsesrett.

Klassekampen tar selvkritikk på publiseringen, og at de skulle kontrollert opplysningene selv, og ikke referert saken i notis-form. Avisen skriver: «Da vi ble gjort oppmerksom på feilen, bestrebet vi oss på å rette og beklage raskt.»

Replikk fra klager og mediet

Klager er glade for Klassekampens innrømmelse, men anfører at de ikke ble forelagt rettelsen før publisering: «Da kunne vi fått mulighet til å imøtegå formuleringen: «Vårt referat kunne gi inntrykk av at Klassekampen selv har snakket med de relevante aktørene. Det stemmer ikke. Vi burde selv ha verifisert opplysningene og innhentet samtidig imøtegåelse fra skaperne av stykket.»

Klagerne avviser at det er relevante opplysninger som kan «verifiseres», og anfører at det ikke finnes noe søksmål mot dem.

Klager anfører at de dessverre ikke opplever at avisen har gjort tilstrekkelig forsøk på å rydde opp, og peker på manglende tilbud om minnelig ordning og på manglende dialog med klagerne om hvordan en rettelse/beklagelse skulle være. Det burde være avisens ansvar å holde dialogen i en sak hvor de har brutt Vær Varsom-plakaten, anføres det.

Klager anfører at de anonymiserte anklagene sto i lørdagsutgaven, mens rettelsen sto i tirsdagsavisen, som har langt færre lesere.

Klassekampen avviser at det ikke ble tilbudt noen minnelig ordning, og viser til e-post som både tok på seg skyld og etterspurte klagernes ønsker om hva som skulle til for å oppnå minnelighet. Klagerne ga da uttrykk for at de ikke ønsket videre dialog, anfører avisen.

Videoopptak av behandling

Det er PFUs skriftlige uttalelse som utgjør utvalgets konklusjon. Den muntlige diskusjonen i møtet er PFUs metode for å komme frem til konklusjonen.

Relaterte saker

Vis saker med samme:

Brudd

Renate Soleim mot Åndalsnes Avis

Felt på punkt

Øvrige punkt

Behandlingsdato

25.10.2023

Saksnummer

23-173

Brudd

NN mot Fædrelandsvennen

Felt på punkt

Øvrige punkt

Behandlingsdato

28.08.2024

Saksnummer

24-076

Ikke brudd

Erland Bakke mot Kapital

Relevante punkter i VVP

Behandlingsdato

19.06.2024

Saksnummer

24-040C

Brudd

Torghatten mot Maritim Logg

Felt på punkt

Øvrige punkt

Behandlingsdato

28.08.2024

Saksnummer

24-078

Se alle saker vurdert på samme punkt i VVP
Til presse.no

Dette er en betaversjon, som skal videreutvikles. Tips om feil og forbedringer kan sendes inn her.

PFU