Hopp til hovedinnhold

PFU-sak 23-229NN mot Hamar Arbeiderblad

Presseetiske temaer

Hamar Arbeiderblad brøt god presseskikk

Pressens Faglige Utvalg mente det ikke var berettiget å identifisere en part i en opphetet nabostrid. Hamar Arbeiderblad gikk for langt i å publisere informasjon som pekte mot parten.

Brudd

Felt på punkt i VVP

Øvrige punkter i VVP

Innklagede publiseringer

PFUs uttalelse

Hamar Arbeiderblad (HA) publiserte i september 2023 artikkelen «Går til fysisk angrep i nabokrangelen: - Hun opptrer som en torpedo med trusler rettet mot meg». Artikkelen omtalte uenigheter knyttet til en vei. På nett ble det også publisert et videoklipp som viste hvordan den ene parten, med stokker i hendene, kom mot den som filmet og ba vedkommende dra.

Klager:
Den ene parten i konflikten klaget på at han ble filmet uten samtykke, og at dette ble publisert. Klager anførte at HA ikke hadde sjekket fakta i saken, og at striden ble framstilt med opplysninger bare fra den ene siden. Mannen anførte at det ble publisert adresse og kart over eiendommen, med gårds- og bruksnummer og vegnavn. Klager anførte også at artikkelen ble delt på avisas Facebook-side, der han ble identifisert i kommentarfeltet med navn og adresse. Publiseringen førte ifølge klager til personforfølgelse og vansker for familien, skriver klager.

Mediet:
HA anførte at de også gjenga klagers syn på striden, og pekte på at de anonymiserte klager. Redaksjonen viste til at de verken publiserte navn, bilde eller klare identifikasjonstegn på klager. Videoen ble redigert og sladdet grundig, anførte HA, som opplyste at de sjekket opplysninger knyttet til tinglysninger, forhold rundt eiendom, bruksrett etc. Bruken av kart ble forklart med at det var opplysende for leserne. Avisa medga at de kunne oppnådd det samme ved å sladde adressen. HA opplyste at de fjernet Facebook-posten med kommentarer, hvor det skal ha blitt publisert navn og telefonnummer til klager. Avisa anslo at dette ble liggende i 3-4 timer.

PFUs vurdering:
Pressens Faglige Utvalg (PFU) minner om at mediene skal være kritiske i valg av kilder, og kontrollere at opplysninger som gis er korrekte, jf. Vær
Varsom-plakatens (VVP) 3.2. Utvalget merker seg at redaksjonen har sjekket fakta rundt eiendomsforhold etc. før publisering. Avisa har også latt begge sider i konflikten komme til orde, noe som er vesentlig både når det gjelder kildebredde og opplysningskontroll, og ikke minst med tanke på retten til samtidig imøtegåelse, jf. VVP 4.14. PFU merker seg at klagers syn kommer godt fram, og at han får slippe til med sine argumenter i konflikten.

Håndtering av leserkommentarer
PFU merker seg at artikkelen ble delt via avisas Facebook-konto, der det var åpent for leserkommentarer. Når medier velger å dele innhold på sosiale medier har de også ansvar for å følge med på hva som publiseres i kommentarfeltet. Redaksjonen skal så raskt som mulig fjerne innhold som strider med god presseetikk, jf. VVP 4.17. PFU mangler i dette tilfellet konkret dokumentasjon på hva som ble publisert, samt nøyaktig tidspunkt for hvor lenge innholdet lå ute. Utvalget merker seg imidlertid at avisa slettet posten da de ble oppmerksomme på innholdet og videre at redaksjonen erkjenner at de kunne reagert tidligere. PFU understreker at det er mediets plikt å sørge for å redigere kommentarfeltet og fjerne innlegg som strider mot presseetikken.

Identifisering ikke berettiget
I henhold til VVP 4.7 skal mediene være varsomme med å bruke bilder og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige forhold. Identifiserende omtale kan føre til en urimelig belastning for både den omtalte og tredjeperson. Det må foreligge et berettiget informasjonsbehov.

PFU finner at summen av opplysninger i det publiserte materialet - med bilder, navngitte involverte, kart og ikke minst angivelse av adresse ved publisering - gjør at klager i realiteten ble identifisert. Utvalget forstår at innholdet i videoen ble opplevd som belastende, og kan ikke se at det forelå et berettiget informasjonsbehov hos publikum for å kjenne identiteten til de involverte. PFU merker seg at redaksjonen valgte å dele artikkelen i sosiale medier, med fare for at ytterligere identifiserende opplysninger kunne bli delt.

Hamar Arbeiderblad har brutt god presseskikk på Vær Varsom-plakatens 4.7.

Oslo, 29.11.2023.

Anne Weider Aasen, Ellen Ophaug, Gunnar Kagge, Stein Bjøntegård, Nina Fjeldheim, Øyvind Kvalnes og Jonas Stein

Relaterte saker

Vis saker med samme:

Brudd

NN mot Grenda

Felt på punkt

Øvrige punkt

Behandlingsdato

19.12.2023

Saksnummer

23-185

Brudd

Antirasistisk Front mot Document

Felt på punkt

Øvrige punkt

Behandlingsdato

27.09.2023

Saksnummer

23-145

Se alle saker vurdert på samme punkt i VVP
Til presse.no

Dette er en betaversjon, som skal videreutvikles. Tips om feil og forbedringer kan sendes inn her.

PFU