NN mot Fædrelandsvennen
Felt på punkt
Øvrige punkt
Behandlingsdato
28.08.2024
Saksnummer
24-076
Filter Nyheter publiserte i juni 2024 en artikkel med tittelen «Nytt høyreekstremt nettverk: Active Club-medlem i Halden fratatt skytevåpen». I artikkelen ble flere som skal være tilknyttet Active Club navngitt.
Klager:
En av de omtalte, Rickard Eide, klagde via advokat, da han reagerte på å bli navngitt og også omtalt som nazist i artikkelen. Klager anførte at artikkelen omhandlet en annen person som hadde fått inndratt sitt våpen. Slik klager så det, tilførte omtalen av ham i denne konteksten ikke annet enn at han ble koblet til Active Club, og at redaksjonen fikk omtalt ham som en kjent nazist. Klager opplevde artikkelen som ren uthenging, og avviste at det forelå noe berettiget informasjonsbehov som tilsa at han skulle navngis og bli stemplet som nazist, med den belastning det innebærer.
Mediet:
Filter Nyheter anførte at det var relevant å omtale klager i konteksten, og viste til at den innklagede publiseringen var en oppfølger til en tidligere artikkel om Active Club-miljøet, der klager også ble omtalt. Filter påpekte at klager ikke har benektet å være nazist. Videre viste redaksjonen til at klager siden 2017 har stått frem som revolusjonær nasjonalsosialist, med medlemskap og flere ulike lederverv i den voldsfremmende nazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM). Filter opplyste at klager har holdt appell på Løvebakken og uttalt at «vi er her for å informere dere om at nasjonalsosialismen er på frammarsj», samt erklært stortingspolitikerne som «folkeforrædere», samtidig som han hyllet Vidkun Quisling og den tyske invasjonen av Norge i 1940. Filter mente at klagers ledende posisjon i organisert nynazisme gjennom åtte-ni år i seg selv gjorde det berettiget å identifisere ham.
PFUs vurdering:
Pressens Faglige Utvalg (PFU) viser til at Vær Varsom-plakatens (VVP) 4.7 pålegger mediene å være varsomme med å identifisere personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold. En identifisering skal begrunnes i et berettiget informasjonsbehov. Samtidig må man i en presseetisk vurdering veie informasjonsbehovet opp mot den eventuelle belastningen det utgjør for vedkommende å bli identifisert.
Offentlig interesse
Utvalget minner om at det er i tråd med medienes samfunnsoppdrag, jf. VVP 1.4, å rette et kritisk søkelys på miljøer som det omtalte. Det er også i offentlighetens interesse å få vite hvilke personer som er sentrale i slike miljøer. Selv om den innklagede artikkelen i utgangspunktet omhandlet en annen person, kan utvalget ikke se at det var irrelevant eller presseetisk uakseptabelt å omtale og identifisere klager i den aktuelle konteksten.
Om betegnelsen «nazist»
Når det gjelder bruken av betegnelsen «nazist», har PFU advart mot en urettmessig bruk, fordi betegnelsen innebærer en særlig belastende stempling.
I dette tilfellet merker utvalget seg at det ikke er anført at karakteristikken av klager er feil. Slik utvalget vurderer det, har Filter godtgjort at klager offentlig har opptrådt og uttalt seg på en måte som tilkjennegir hans nazistiske sympatier. Klager må av den grunn akseptere at betegnelsen ble brukt.
Filter Nyheter har ikke brutt god presseskikk.
Oslo, 30. oktober 2024
Anne Weider Aasen,
Ellen Ophaug, Ådne Lunde, Eivind Ljøstad,
Ylva Lindberg, Ingrid Rosendorf Joys, Øyvind Kvalnes
Klager er Rickard Eide via advokat, som anfører brudd på Vær Varsom-plakatens (VVP):
Klager skriver: «Richard Eide blir navngitt i artikkelen to ganger og kalles direkte for nazist. Ordet ‘nazi,’ i forskjellige former, er for øvrig brukt 15 ganger i artikkelen. Eide blir tittulert som nazist direkte i teksten (…) Eide er ikke den personen som får sitt våpen inndratt, som saken handler om. Han nevnes i saken i to bisetninger som ikke tilfører saken noe annet enn å koble han til disse ‘active clubs’ [s]om omtales i saken. Og at redaksjonen mener han er en kjent nazist (…)»
Det anføres at Eide ikke har noen profilerte verv i samfunnet: «Han er således en helt vanlig fyr som få, om noen, vet hvem er på utseende», skriver klager. Slik klager ser det, bærer navngivningen derfor «preg av ren uthengning og det at det skal få konsekvenser for ham på andre måter, som f.eks. fremtidige arbeidsgivere som søker opp navnet eller familie som får knytninger til han».
Klager konkluderer: «Det fremstår som målet med identifiseringen er nettopp dette, å mobbe han ut av relasjoner være seg jobb eller privat fordi man kan koble han til et nettverk.»
Klager viser til at mediene skal være varsomme med å identifisere enkeltpersoner, og at en identifisering må begrunnes i et berettiget informasjonsbehov: «Det kan ikke i foreliggende sak sees at det er noe berettiget informasjonsbehov hos befolkningen som sådan om en person som nevnes i to bisetninger i artikkelen. Han blir videre stemplet som nazist med den belastningen det innebærer for Eide.»
Filter Nyheter menerpubliseringen er «langt innenfor god presseskikk», og argumenterer: «Vi ber utvalget merke seg at Rickard / Richard Eide i klagen ikke benekter å være nazist. Det er fordi han helt siden 2017 har stått fram offentlig som revolusjonær nasjonalsosialist med medlemskap og flere ulike lederverv (‘kampgruppesjef’, ‘redesjef’, ‘operativ sjef’ mv.) i den voldsfremmende nazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM). (…) Eide har selv brukt fullt navn og bilde både på nettstedene til Den nordiske motstandsbevegelsen – i artikler, podkaster og kommentarfelt mv. – og som DNM-representant i intervjuer med andre medier, i mange år, samtidig som han har vært sentral i offentlige DNM-demonstrasjoner.»
Slik Filter Nyheter ser det, finnes det «utallige eksempler fra 2017 og frem til i dag» som gir grunnlag for å identifisere. Det vises blant annet til at Eide i oktober 2022 ledet «marsjen der maskerte nazister fra Den nordiske motstandsbevegelsen gikk oppover Karl Johans gate og rundt Stortinget med faner og slagord».
Filter Nyheter skriver: «Da Eide holdt appell med megafon på Løvebakken uttalte han at ‘vi er her for å informere dere om at nasjonalsosialismen er på frammarsj’ og erklærte stortingspolitikerne som ‘folkeforrædere’ samtidig som han hyllet Vidkun Quisling og den tyske invasjonen av Norge i 1940. Eide var en av de første som ble pågrepet av politiet da nazistene etterpå satte seg fysisk til motverge.»
Videre viser Filter Nyheter til at Eide sto frem i dokumentaren Det hvite sinnet (2023) på TV 2 «med fullt navn og bilde som ‘Operativ sjef i Norge’ i Den nordiske motstandsbevegelsen og fortalte om blant annet sin holocaustfornektelse, sitt ønske om å ‘radikalisere folket’, organisasjonens kampsporttrening og hvordan han mener en jødisk verdensorden står bak masseinnvandring for å destabilisere Norge».
Filter Nyheter anfører: «Eide registrerte i 2023 nettstedet Aktivklubb.no, som er rekrutteringsplattform for den norske filialen av det nynazistiske nettverket Active Club i 2024. Han har åpent promotert organisasjonen på Telegram i høyreekstreme kanaler og har deltatt på møter og reiser med utenlandske filialer. Da Filter Nyheter kontaktet andre norske medlemmer for intervjuer våren 2024, var det Eide som uoppfordret sendte en e-post til Filter der han så ut til å snakke på vegne av de andre.»
Ifølge Filter Nyheter skal ingenting av det ovennevnte være bestridt av Eide. Filter Nyheter viser også til at Active Club «som Eide knytter seg til i 2024, er ifølge Politiets sikkerhetstjeneste et høyreekstremt nettverk som ‘ønsker et autoritært nynazistisk, nasjonalsosialistisk regime hvor den hvite mann er på topp’».
Slik Filter Nyheter ser det, er det «den ledende posisjonen i organisert nynazisme gjennom åtte-ni år som i seg selv danner det berettigede informasjonsbehovet» i klagers tilfelle.
For øvrig anfører Filter Nyheter også at det var relevant å omtale klager i publiseringen: «Klager gjør et poeng av at Eide er nevnt forbigående i den innklagede artikkelen, men unnlater å nevne at det er snakk om en oppfølgingsartikkel til en tungt kildebelagt hovedsak om Active Club-miljøet (som det lenkes til i innklagede artikkel) der beskrivelsene av Eide er nærmere forklart og begrunnet. (Se PFU-sak 24-084). I denne konteksten er det naturligvis relevant å nevne at Eide er samarbeidspartner med en person som er fratatt skytevåpen på grunn av sitt høyreekstreme virke.»
Klager har ikke hatt flere kommentarer, og tilsvarsrunden ble avsluttet.
Det er PFUs skriftlige uttalelse som utgjør utvalgets konklusjon. Den muntlige diskusjonen i møtet er PFUs metode for å komme frem til konklusjonen.
Vis saker med samme:
Dette er en betaversjon, som skal videreutvikles. Tips om feil og forbedringer kan sendes inn her.
PFU