Hopp til hovedinnhold

PFU-sak 24-193NN mot Nidaros

Presseetiske temaer

Nidaros brøt god presseskikk

I en serie om en mann med den dødelige sykdommen ALS, ble det vist nærgående og dvelende bilder av da mannen døde. Nidaros skulle tatt større hensyn til konsekvenser som publiseringen kunne få for mannens barn, som ikke bare var pårørende, men også ble koblet til publiseringen gjennom visningen av et babybilde.

Brudd

Felt på punkt i VVP

Øvrige punkter i VVP

PFUs uttalelse

Nidaros publiserte i juni 2024 en episode i en serie som handlet om en mann med den dødelige sykdommen ALS. I episoden så man da mannen døde, med nær familie rundt seg. I introen til serien, ble det vist ulike bilder av mannen, blant annet at han holdt en baby.

Klager:
Moren til barnet som ble avbildet som baby, reagerte på at dette bildet ble brukt. Hun opplyste at Nidaros aldri har spurt henne om bruken, og at hun hele tiden har vært tydelig på at barnet hverken skal navngis eller avbildes i forbindelse med farens kamp mot ALS. Klager fortalte at hun har gjort sitt beste for å skjerme barnet fra det verste, til tross for hverdag over flere år med en dødssyk far. Slik klager opplevde det, har Nidaros ikke tatt hensyn. Ifølge klager har Nidaros på en makaber måte vist hvordan barnets far døde av ALS. Uten at klager var klar over det, har barnet dessuten sett episoden, noe som har fått store negative konsekvenser. Klager finner det skremmende at episoden skal ligge søkbar på nett til evig tid.

Mediet:

Nidaros mente å ha vist stor varsomhet. Avisen understreket at mannen selv ønsket å vise sykdomsforløpet «hele veien», og at hans pårørende, inkludert hans barn og tidligere samboere, var kjent med dette premisset. Redaksjonen tok også kontakt med alle pårørende, inkludert klager, og informerte om hva som skulle publiseres, opplyste Nidaros. Alle som ville, fikk anledning til å se gjennom den aktuelle episoden på forhånd. Det har offentlig interesse å vise konsekvensene av ALS-sykdom, fremholdt Nidaros. Ifølge avisen var episoden nedtonet, varm og sober; mannen sovnet stille inn med sine nærmeste rundt seg. Mannens barn ble ikke direkte omtalt, og babybildet i introen ble kun vist i kort tid. Bildet var hverken identifiserende eller krenkende, argumenterte avisen.

PFUs vurdering:

Pressens Faglige Utvalg (PFU) understreker at sensitive og vanskelige temaer som sykdom, død og sorg må kunne omtales i mediene. Historien om den ALS-syke mannen har offentlig interesse, og Nidaros måtte kunne fortelle om mannens og familiens opplevelser med den grusomme sykdommen. PFU vil gi Nidaros anerkjennelse for å løfte tematikken, i samråd med mannen.

Samtidig er det viktig at mediene tar tilstrekkelig hensyn i publiseringer som gjelder ømtålige temaer. Pressen skal vise hensyn til pårørende, jf. Vær Varsom-plakatens (VVP) 4.6, og må ta særlige hensyn når barn er involvert, jf. VVP 4.8.

Varslet de pårørende
PFU merker seg at Nidaros varslet de pårørende før publisering og tilbød dem å se episoden. Det er avgjørende i en sak som denne. Utvalget understreker at det også er viktig å lytte til de pårørende.

Samtidig fritar ikke det mediet fra ansvaret for å vurdere, på selvstendig grunnlag, hvilke konsekvenser en slik visning kan få for barn. Redaksjonen skal vurdere konsekvensene det kan få for barn, både på kort og på lang sikt, uansett hvordan foreldrene stiller seg til publisering. Det er bare redaktøren som kan bestemme hva som skal publiseres, jf. VVP 2.1, om redaktøransvaret.

Sterke, nærgående bilder
PFU forstår at videoen oppleves belastende. Episoden ble publisert halvannen måned etter dødsfallet, og inneholder nærgående og til dels dvelende bilder av mannen i øyeblikket før han dør, og etterpå, da han var død. PFU ser at den fremviste situasjonen er fylt med både sorg, kjærlighet og respekt for den avdøde, men påpeker like fullt at det er sterke bilder, ikke minst for de pårørende.

PFU merker seg at moren ikke har samtykket til bruken av bildet som viste mannen sammen med deres felles barn som baby. Bildet vises bare i et par sekunder, er lite identifiserende og har en nøktern karakter. Samtidig gir det barnet en sterkere kobling til publiseringen, utover å være en pårørende og tredjepart.

Utvalget konkluderer med at denne koblingen, kombinert med de sterke bildene, utgjør et brudd på VVP 4.8, som krever at mediene tar hensyn til hvilke konsekvenser medieomtale kan få for barn.

Nidaros har brutt god presseskikk på Vær Varsom-plakatens 4.8.

Oslo, 18. desember 2024

Anne Weider Aasen,
Øyvind Kvalnes, Ylva Lindberg, Ådne Lunde,
Eivind Ljøstad, Ellen Ophaug, Ingrid Rosendorf Joys

Relaterte saker

Vis saker med samme:

Brudd

Foreldre mot Batong Media

Felt på punkt

Øvrige punkt

Behandlingsdato

24.04.2024

Saksnummer

24-002

Se alle saker vurdert på samme punkt i VVP
Til presse.no

Dette er en betaversjon, som skal videreutvikles. Tips om feil og forbedringer kan sendes inn her.

PFU