Hopp til hovedinnhold

PFU-sak 23-214Olav Halvorsen mot Aftenposten

Presseetiske temaer

Redaksjonell uavhengighet

Aftenposten brøt ikke god presseskikk

Pressens Faglige Utvalg (PFU) konkluderte med at Aftenposten ikke utfordret den redaksjonelle troverdigheten da avisen uttrykte sin støtte til Oslo Høyre og Venstre i en lederartikkel før valget. PFU fastslo at det ikke var påkrevd å opplyse om enkeltmedarbeideres eventuelle bindinger i tilknytning til usignerte ledere, da denne typen meningsartikler uttrykker avisens syn, uavhengig hvilke relasjoner eller standpunkt avisens medarbeidere måtte ha.

Ikke brudd

Relevante punkter i VVP

Innklagede publiseringer

Aftenposten publiserte lørdag 9. november 2023 en lederartikkel med tittelen «På tide med et maktskifte i Oslo», der avisen tok til orde for at makta i Oslo bør ligger i «skjæringspunktet mellom Venstre og Høyre». Avisa skrev også:

«Av partiene i Oslo er det Venstre som i dag svarer best på mange av utfordringene hovedstaden står overfor.»

To dager etter publisering ble følgende presisering lagt inn i nettpubliseringen:

«Sjefredaktør er ansvarlig for lederartiklene, også lederen om valget. Flertallet av lederartiklene i Aftenposten skrives av eller under oppsyn av Aftenpostens politiske redaktør. Politisk redaktør Kjetil Alstadheim har et nært familiemedlem som stiller til valg for Oslo Venstre. Oslo-politikken kommenteres av andre enn Alstadheim. Derfor var det naturlig at han ikke skrev eller godkjente denne lederen.»

PFUs uttalelse

Aftenposten publiserte lørdagen før valget høsten 2023 en lederartikkel
som ga uttrykk for at det burde bli et maktskifte i Oslo, og at avisen støttet partiene Venstre og Høyre.


Klager:

En leser mente Aftenposten ikke ivaretok sin redaksjonelle uavhengighet, integritet og troverdighet, blant annet fordi det ikke ble opplyst at datteren til politisk redaktør var høyt oppe på Venstres liste i Oslo. Klager mente politisk redaktør misbrukte sin stilling til å fremme sin politikerdatter, og han stilte også spørsmål ved ansvarlig redaktørs habilitet og vurderinger.


Mediet:

Aftenposten anførte at lederartikler skiller seg fra annet meningsstoff fordi de er usignerte og representerer avisens syn, basert på avisens formålsparagraf og historie. Avisen har ingen personlige bindinger, påpekte Aftenposten. Ettersom lederartikler ikke uttrykker personlige meninger, mente avisen at medarbeideres eventuelle bindinger også er irrelevante å informere om. Aftenposten opplyste at politisk redaktør verken skrev eller godkjente lederartikkelen. Avisen forklarte at den av pragmatiske årsaker la inn en presisering, to dager etter publisering, om at politisk redaktør har et nært familiemedlem som stilte til valg for Oslo Venstre.

PFUs vurdering:
Pressens Faglige Utvalg (PFU) understreker viktigheten av at mediene verner om sin uavhengighet, integritet og troverdighet, og unngår roller og bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet. Dette påpekes i Vær Varsom-plakatens (VVP) 2.2, og er avgjørende for at publikum skal kunne ha tillit til journalistikken, og til at redaksjonen opptrer fritt og uavhengig, jf. VVP 2.1.

Lederartikkelens særegenheter
I dette tilfellet handler det om en usignert leder. Dette er en særegen sjanger med lange tradisjoner. Til forskjell fra signerte menings- og lederartikler, som handler om personers meninger, gir den usignerte lederen utrykk for mediets syn. Det handler altså om hva det aktuelle mediet som institusjon mener, uavhengig av hva enkelte medarbeider måtte stå for.

Mediene må kunne mene
Selv om mediene skal opptre fritt og uavhengig, betyr det ikke at mediene aldri kan innta standpunkt i aktuelle saker. PFU konstaterer at det er akkurat det Aftenposten har gjort i dette tilfellet; Aftenposten gir på lederplass til kjenne hvilken politisk retning avisen mener Oslo bør ha etter valget.

Åpenhet om bakenforliggende forhold
Som utvalget har påpekt tidligere vil åpenhet om bakenforliggende forhold ofte være sentralt for å ivareta redaksjonens troverdighet og unngå spekulasjoner om inhabilitet, jf. VVP 2.3. PFU registrerer at Aftenposten etter publisering la inn en merknad om politisk redaktørs relasjon til et Venstre-medlem som stilte til valg i Oslo.

Etter utvalgets mening var dette ikke presseetisk påkrevd ettersom det handlet om en usignert leder, og altså avisens syn. Utvalget kan ikke se at Aftenposten som avis innehar bindinger eller dobbeltroller som publikum måtte opplyses om.

Aftenposten har ikke brutt god presseskikk.

Oslo, 29. november 2023

Anne Weider Aasen,
Stein Bjøntegård, Ellen Ophaug, Sveinung Uddu Ystad,
Nina Fjeldheim, Ingrid Rosendorf Joys, Øyvind Kvalnes

Klagen

Klager mener Aftenpostens publisering innebærer flere brudd på Vær Varsom-plakaten (VVP).

Klager viser til:

  • VVP 2.1, om redaksjonell uavhengighet
  • VVP 2.2, om å verne redaksjonell integritet og troverdighet, og unngå dobbeltroller og spekulasjoner om inhabilitet
  • VVP 2.3, om å vise åpenhet om bakenforliggende forhold
  • VVP 2.4, om å utnytte egen stilling til å oppnå private fordeler

Klager reagerer på at avisen anbefalte å stemme på Venstre når datteren til Aftenpostens politiske redaktør er høyt oppe på lista til Venstre i Oslo. Klager skriver: «Det er rart at Alstadheim kan være politisk kommentator og skrive om Venstre når han har så sterke bindinger til dette partiet, og er opplagt unyansert i sine kommentarer. (…) En ting er å spille med åpne kort, en helt annen ting er å skjule sine forbindelser/interesser for å fremme sin egen makt og sine egne. Dette undergraver demokratiet. (…)»


Klager skriver også: «[D]et er ikke fri og uavhengig journalistikk når Alstadheim synes å misbruke sin stilling til å fremme sin politikerdatter i en årrekke, og er helt ukritisk til Venstre som parti, og flere ganger på lederplass oppfordrer folk til å stemme på Venstre, uten at bindingene hans synliggjøres. Han burde ikke vært politisk kommentator, han har ingen integritet og troverdighet.»


Klager anfører: «Pressens troverdighet er viktigere enn på lenge, og misbruk av pressen til å i det skjulte fremme både sine egne interesser og sine nære og tette relasjoner, er tvilsomt, og bør tas på alvor.»


Klager stiller videre spørsmål ved om Aftenpostens ansvarlige redaktør og politiske redaktør har for nær relasjon i private sammenhenger, og om ansvarlig redaktør «kanskje ikke [har] den nødvendige distansen til Alstadheim, og da burde de kanskje ikke jobbe så nært og tett». Slik klager ser det, har «Eilertsen og Alstadheim vært helt blinde for egen habilitet og bindinger, og viser særdeles svak journalistisk integritet».


Etter klagers mening er Aftenpostens lederartikkel for øvrig «strategisk publisert for å påvirke befolkningen mest mulig». Klager mener publiseringstidspunktet vanskeliggjør debatt, da publiseringen skjedde like før valgdagen.

Forsøk på minnelig løsning

Partene har vært i kontakt med sikte på å løse saken i minnelighet, uten at dette har ført fram.

Mediets svar

Aftenposten avviser brudd på god presseskikk, og anfører kort om VVP 2.1 og 2.4: «Aftenpostens redaktører opptrer fritt og uavhengig. Ingen ytre personer eller grupper har øvet innflytelse på det redaksjonelle innholdet. Klagers påstand har heller ikke påvist eller antydet noe slikt. (…) Ingen av Aftenpostens medarbeidere har utnyttet sin stilling til å oppnå private fordeler, hverken penger, varer eller ytelser. Klagers påstand på dette punktet er uten grunnlag i faktiske forhold.»


Aftenposten avviser også brudd på VVP 2.2 og 2.3, men mener disse er de mest sentrale å diskutere.


Når det gjelder den påklagede lederartikkelen, opplyser Aftenposten at den ikke er skrevet av politisk redaktør. Samtidig mener avisen det er underordnet hvem som har skrevet lederen. Det vises til lederens lange tradisjoner: «Den gir uttrykk for avisens syn som institusjon i samfunnet. Avisens sjefredaktør er ansvarlig for lederen, men den er ikke et personlig meningsprosjekt for den som har rollen, og heller ikke for dem som skriver lederartikler. Dette er bakgrunnen for at lederartiklene i Aftenposten og de fleste andre aviser står uten signatur. Aftenpostens meninger på lederplass bygger på avisens formålsparagraf og historie.»


Aftenposten opplyser at ansvaret for lederartiklene vanligvis «delegeres (…) til politisk redaktør og kommentaravdelingen». Videre skriver Aftenposten at lederartikkelens «funksjon og utforming skiller seg fra alt annet meningsstoff», og at det derfor blir «nødvendig med spesifikke og prinsipielle vurderinger knyttet til denne unike sjangeren». Avisen anfører: «Vurderinger knyttet til bindinger og bakenforliggende forhold blir annerledes enn for øvrig meningsstoff.»


Aftenposten viser til at fellelser på VVP 2.2 «handler om aktive dobbeltroller for den redaksjonelle medarbeideren», men: «For den konkrete lederartikkelen denne klagen gjelder, slipper PFU å ta stilling til om Aftenpostens politiske redaktør har en dobbeltrolle som gjør at han ikke kan skrive Aftenpostens valgleder. Han hverken skrev eller godkjente lederen, og dermed eksisterer det uansett ikke en dobbeltrolle. Aftenposten avviser brudd på VVP 2.2.»


Når det gjelder vurderinger knyttet til VVP 2.3, opplyser Aftenposten at presiseringen som ble lagt inn i nettutgaven etter publisering, var «et resultat av en pragmatisk vurdering». Avisen forklarer: «Den var etter vår vurdering ikke nødvendig av hensyn til Vær varsom-plakatens punkt 2.3. Den ble lagt inn for å svare på konkrete spørsmål fra omverdenen. Vi fikk blant annet spørsmål fra Dagbladet.»


Avisen skriver også: «Politisk redaktør er gjerne den som fronter avisens lederartikler når de utløser debatt. Det er et argument for en slags meroffentlighet for å forebygge misforståelser når han i dette tilfellet ikke var involvert i skriving eller godkjenning av lederen. Prinsipielt er hvem som har skrevet lederartikkelen, ikke av betydning. Hvem som ikke har skrevet lederen, er av enda mindre betydning, ettersom lederartikkelen, uansett hvem som har skrevet den, uttrykker avisens syn. Avisen har ikke personlige bindinger, lederartikkelen løfter seg over individnivå. Nettopp dette er selve grunnlaget for at lederartikler fortsatt er en levende sjanger.»


Aftenposten påpeker også at den påklagede lederartikkelen omhandlet politiske partier og deres politikk, og ikke omtalte politisk redaktørs datter direkte. Avisen trekker parallell til en tidligere PFU-sak (176/21), der mediet ble felt fordi journalisten var medlem av organisasjonen som ble intervjuet. Aftenposten anfører at mediet ikke måtte opplyst om bindingen dersom en journalist som ikke skrev saken, hadde vært medlem av organisasjonen. Aftenposten konkluderer: «Det eksisterer ikke noe presseetisk krav om at vi merker alle artikler om Venstre med at en politiker i partiet har en familierelasjon til noen i redaksjonen som ikke har skrevet de aktuelle artiklene.»

Videre opplyser Aftenposten at det vil være mange bindinger i en redaksjon, og: «For å unngå rolleblanding praktiserer Aftenposten intern åpenhet om mulige bindinger. Dersom det kan oppstå spekulasjoner om inhabilitet, må avisen i noen tilfeller finne en annen journalist til å dekke en nyhetssak (…). Når en journalist med en binding ikke har vært involvert i arbeidet med en sak, er det heller ingen bakenforliggende forhold av relevans å melde om.»


Aftenposten stiller seg også spørsmålet om avisen ikke bare kunne opplyst om familierelasjonen under lederen, fordi all åpenhet er bra. Avisen henviser til «lederartikkelens helt spesielle funksjon og historiske betydning i en avis», og påpeker: «Lederskribentene må i noen saker skrive det motsatte av hva de selv mener. (…) Skribentene opptrer på vegne av noe større enn seg selv.»


Avisen anfører også: «Vi vet at valglederen leses godt. Den vekker oppsikt og skaper engasjement. Derfor er det en ekstra grundig prosess med interne diskusjoner som leder frem til resultatet. Sjefredaktør leder arbeidet med å utforme lederen og godkjenner personlig det endelige resultatet før publisering. I dette perspektivet blir det klart at relasjonene til en medarbeider som ikke har skrevet artikkelen, blir underordnet og ikke når opp til kravet om å være “relevant for publikums oppfatning”, ref. formuleringen i VVP 2.3. Hvis vi skulle publisert fotnoter med enkeltmedarbeideres personlige bindinger under lederartiklene, ville det undergravd prinsippet om at artiklene ikke knyttes til enkeltpersoner. Siden artiklene er usignert, og det er bredt akseptert at publikum ikke har krav på å vite hvem som har skrevet dem, blir det vanskelig å hevde at publikum har krav på å vite hvem som ikke har skrevet dem.»


For øvrig opplyser Aftenposten om politisk redaktørs rolle: «I Aftenposten er politisk redaktør en profilert politisk kommentator som er kjent for sine subjektive meninger om norsk samfunnsliv. Når det gjelder skriving av lederartikler, får politisk redaktør en annen rolle. Han leder en større gruppe med andre kommentatorer som alle skriver ledere. Innholdet i lederne diskuteres i gruppen, og jobben med å føre pennen går på rundgang. Valget avgjøres blant annet av fagkunnskap og bindinger. Dersom noen har en relasjon som kan gi grunnlag for spekulasjoner om rolleblanding, vil vedkommende ikke skrive eller godkjenne lederen for å holde en armlengdes avstand til produksjonen. Det gjelder politisk redaktør på lik linje med alle andre. Politisk redaktør har ikke nødvendigvis befatning med lederartikkelen. Og lederartikkelen representerer ikke synspunktene til politisk redaktør. Til slutt er det sjefredaktøren som har ansvaret for innholdet og svarer for de standpunktene Aftenposten inntar. Hvem som skriver lederen varierer med andre ord mye, både i Aftenposten og i andre redaksjoner. En lang rekke personer og roller kan være involvert. Det gjør det til en vanskelig oppgave å sette en grense for hvilke bindinger som er relevante dersom det skulle innføres et krav om å oppgi bindingene til personer som ikke har skrevet lederartikkelen. Politisk redaktør står ikke i en særstilling i denne sammenhengen.»


Slik Aftenposten ser det, vil en fellelse i denne saken «kunne føre til slutten på usignerte ledere».

Replikk fra klager og mediet

Klager mener Aftenpostens tilsvar gir inntrykk av «at Aftenpostens sjefredaktør fremstår som svært lite ydmyk og arrogant - og at hun ikke skjønner det vesentlige her - det er hvordan ting oppfattes utenfra». Klager mener også på at avisens redaktør «forsvarer (…) "anonyme" meninger, slik at bindinger kan skjules og kamufleres». Klager anfører at «dette går utover Aftenpostens troverdighet».

Aftenposten har ikke hatt flere kommentarer.

Videoopptak av behandling

Det er PFUs skriftlige uttalelse som utgjør utvalgets konklusjon. Den muntlige diskusjonen i møtet er PFUs metode for å komme frem til konklusjonen.

Relaterte saker

Vis saker med samme:

Brudd

Kindred Group mot NRK

Felt på punkt

Øvrige punkt

Behandlingsdato

29.11.2023

Saksnummer

23-132

Ikke brudd

NN mot NRK

Relevante punkter i VVP

Behandlingsdato

24.04.2024

Saksnummer

24-019

Se alle saker vurdert på samme punkt i VVP
Til presse.no

Dette er en betaversjon, som skal videreutvikles. Tips om feil og forbedringer kan sendes inn her.

PFU