Torghatten mot Maritim Logg
Felt på punkt
Øvrige punkt
Behandlingsdato
28.08.2024
Saksnummer
24-078
Podme publiserte våren 2024 en podkastserie kalt Gamblerne. Serien handlet om gambling og konsekvenser av pengespill.
Følgende tekst ble lest opp til slutt i hver episode:
«Ansvarlig redaktør hos Podme er Kristin Ward Heimdal. Til info sitter Kristin Ward Heimdal i styret til Norsk Tipping. Hun har derfor ikke vært involvert i journalistiske eller innholdsmessige vurdering til denne serien.Redaksjonsledelse fra Podme har vært under Mathias Thaulow Lysberg.»
Klager er Erland Bakke som anfører brudd på Vær Varsom-plakatens (VVP):
2.2 – dobbeltroller
2.3 – åpenhet om bindinger
2.7 – skjult reklame
Klager viser til at Podme-redaktør Kristin Ward Heimdal sitter i styret til Norsk Tipping, en av Schibsteds største annonsører og et av Norges mektigste spillselskaper, samtidig som hun har et redaksjonelt ansvar for innholdet på Podme. Klager mener dette er en dobbeltrolle og en binding som er uforenelig med god presseskikk.
Klager peker i denne sammenheng på serien Gamblerne som Podme har publisert. Han skriver: «Serien “Gamblerne” gir et selektivt innblikk i spillbransjen, men når Podme og Schibsted har økonomiske interesser i en av de største aktørene på markedet, oppstår en klar risiko for at journalistikken påvirkes av kommersielle hensyn.»
VVP 2.2 - redaksjonell uavhengighet
Klager skriver: «VVP 2.2 krever at redaksjoner verner om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Når en ansvarlig redaktør samtidig har en styringsrolle i en av de største aktørene i spillbransjen, er det umulig å opprettholde et klart skille mellom kommersielle og redaksjonelle interesser.
Norsk Tipping er en dominerende aktør innen pengespill i Norge og har en direkte interesse i hvordan spillbransjen fremstilles i media. Det er derfor dypt problematisk at en redaktør som sitter i Norsk Tippings styre, samtidig har ansvaret for en journalistisk serie om nettopp denne bransjen.
En slik dobbeltrolle kan føre til at redaksjonen enten unngår eller vinkler saker på en måte som gagner Norsk Tipping og Schibsteds kommersielle interesser, snarere enn å levere en frittstående og kritisk journalistisk dekning. Dette svekker Podmes troverdighet og er et klart brudd på VVP 2.2.»
VVP 2.3 – åpenhet om bindinger
Klager hevder at Podme har unnlatt å informere lytterne om at den ansvarlige redaktøren også har en strategisk rolle i en av Norges største spillselskaper, og mener dette er et brudd på VVP 2.3.
VVP 2.7 – skjult reklame
«VVP 2.7 slår fast at journalistikk ikke skal fremstå som reklame for egne kommersielle interesser. Når Podme, som eies av Schibsted, produserer en serie om spillbransjen uten å opplyse om sin økonomiske tilknytning til Norsk Tipping, blir dette en form for skjult markedsføring.
I en serie om pengespill er det avgjørende at redaksjonen kan arbeide uavhengig av aktører med kommersielle interesser. Når Podme i praksis kontrolleres av en person med direkte ansvar for strategiske beslutninger i Norsk Tipping, kan det reises berettiget tvil om hvorvidt dekningen er balansert.»
Podme avviser brudd på god presseskikk. Podme anfører at redaktørens styreverv i Norsk Tipping har blitt grundig vurdert, og at det er tatt presseetiske hensyn i forbindelse med produksjon av Gamblerne. Podme skriver at klagen bygger på en feilaktig forutsetning om at det ikke ble informert om styrevervet: «Styrevervet er både godt kjent internt i redaksjonen, og eksplisitt kommunisert til lytterne av serien.»
VVP 2.2 – Redaksjonell uavhengighet
Podme viser til VVP 2.2 om å unngå dobbeltroller, men påpeker samtidig at ikke enhver rolle og binding automatisk vil utfordre presseetikken, og at det heller ikke betyr at redaksjonelle medarbeidere ikke kan være aktive i samfunnet og ha verv. PFU har tidligere uttalt, blant annet i en sak mot Øksnesavisa at det var presseetisk akseptabelt at redaktøren hadde et verv i en organisasjon som avisen dekket, men at det var viktige var å vise åpenhet om dette.
Det sentrale, slik Podme ser det, er å være oppmerksom på hvordan slike bindinger kan påvirke tilliten til redaksjonen, og hvordan dette påvirker habilitet. «Bindinger kan for eksempel gi avgrensninger i arbeidsområdet til journalister og redaktører, og det kan være nødvendig å opplyse om dem for å ivareta publikums tillit.»
Det ble derfor gjort en grundig vurdering av i hvilken grad et styreverv i Norsk Tipping kunne utfordre tilliten til Podme og skape interessekonflikter, da styrevervet ble aktuelt i 2023, og Podme konkluderte med at risikoen var lav, gitt Podmes innholdsprofil og arbeidsprosesser. Det vises til:
«● Innholdet som publiseres under ansvarlig redaktør i Podme har som formål å komplementere nyhets- og aktualitetsinnholdet som publiseres av Schibsteds øvrige
mediehus. Innholdsporteføljen består derfor i hovedsak av underholdnings- og krimpodkaster, som vi vurderte å ha lav risiko for tematisk overlapp med pengespill.
● I alle våre produksjoner der det er meningsbærende innhold eller undersøkende journalistikk (herunder Avhørt), er det et grunnleggende fundament for samarbeidet at det ikke legges noen føringer fra Podme på hvilke tema som skal dekkes, eller på hvilke meninger programlederne skal innta. Podmes rolle i produksjonen begrenser seg til dramaturgiske innspill og presseetiske vurderinger. Vi vurderte det derfor som lite sannsynlig at styrevervet kunne påvirke vinklingen eller dekningen av Norsk Tipping hos Podme.
● I motsetning til de fleste andre store mediehus i Norge, har Podme som selskap heller ingen kommersielle samarbeid med Norsk Tipping, ettersom vi ikke selger annonser på plattformen»
Podme skriver at på bakgrunn av dette vurderte de risikoen for at styrevervet kunne utfordre tilliten til Podme som svært lav, og at det vil være tilstrekkelig å være åpen om bakenforliggende forhold for å ivareta redaksjonens troverdighet.
Det opplyses at styrevervet ble informert om overfor redaksjonen umiddelbart, samtidig som det ble kommunisert at dersom det oppstår tematisk overlapp i enkelte av Podmes podkaster, ville dette håndteres ved å:
1. Delegere redaksjonelt ansvar og fjerne Kristin Ward Heimdal fra innholdsvurderinger i relevante saker.
2. Opplyse lytterne om bindingen på en tydelig måte.
I arbeidet med podkastserien Gamblerne fra Avhørt, er det viktig for Podme å understreke at:
1. Gamblerne ble produsert i sin helhet eksternt av Batong Media, et uavhengig produksjonsselskap, som står bak podkasten Avhørt. Batong Media produserer årlig en rekke Avhørt-serier eksklusivt for Podme, men velger selv saker og temaer for disse seriene.
2. Podme hadde ingen innflytelse på valg av tema, vinkling eller kilder i serien. Vår rolle begrenset seg til dramaturgiske og presseetiske innspill.
3. Når det ble kjent at Avhørt ønsket å lage en serie for Podme som ville omhandle pengespill, ble det umiddelbart besluttet at ansvarlig redaktør i Podme ikke skulle ha noen befatning med serien. Redaksjonsledelsen og de redaktørfaglige vurderingene ble i sin helhet håndtert av Mathias Thaulow Lisberg, som er innholdssjef i Podme og redaktør for eksterne innholdsproduksjoner.
4. Styrevervet ble opplyst om på slutten av hver episode av serien, for å sikre åpenhet om bakenforliggende forhold overfor lytterne. «
Podme mener derfor å ha håndtert denne situasjonen på en forsvarlig og presseetisk ansvarlig måte, i tråd med VVP 2.2, og VVP 2.3 – som gjelder åpenhet: her opplyses det at klagen bygger på en feilaktig forutsetning om at det ikke ble gitt åpen informasjon om styrevervet. Styrevervet er både godt kjent internt i redaksjonen, og eksplisitt kommunisert til lytterne av serien. Det vises til teksten som følger hver episode: «Ansvarlig redaktør hos Podme er Kristin Ward Heimdal. Til info sitter Kristin Ward Heimdal i styret til Norsk Tipping. Hun har derfor ikke vært involvert i journalistiske eller innholdsmessige vurdering til denne serien.Redaksjonsledelse fra Podme har vært under Mathias Thaulow Lysberg.»
VVP 2.7 – Skjult reklame
Podme avviser at Gamblerne fungerer som skjult reklame for Norsk Tipping, og kriver:
«● Gamblerne er et journalistisk uavhengig produkt uten kommersielle bindinger til Norsk Tipping.
● Omtalen er åpenbart journalistisk motivert, og serien fremstår klart som et journalistisk produkt.
● Ingen i Norsk Tipping har hatt noen som helst innflytelse over innholdet i serien, og Podmes ansvarlige redaktør har ikke vært involvert i innholdsmessige vurderinger under arbeidet med serien.
● Den innklagde episoden er en del av en serie i åtte deler som setter fokus på spillavhengighet og problematiske sider med pengespill. Serien inneholder kritiske perspektiver på spillbransjen, inkludert Norsk Tipping.»
Klager mener kravet i VVP 2.2går lengre enn en ren opplysningsplikt om mulige bindinger.
«Det fordrer faktisk og reell uavhengighet, samt at man unngår roller som kan svekke publikums tillit til at journalistikken er fri for kommersielt eller politisk press.» skriver klager som mener det er åpenbart at redaksjonell styring samtidig som man representerer nettopp den mest pengesterke og eksponeringsvillige aktøren i spillbransjen, reiser alvorlige presseetiske problemstillinger.
Videre ser klager at redaksjonelle medarbeidere kan ha verv og oppgaver i samfunnet, men «ikke når vervet er så tett knyttet til et kommersielt selskap som ens arbeidsplass dekker journalistisk. Denne risikoen er særlig stor fordi Norsk Tipping i realiteten er en av Schibsteds største annonsører. Dermed står man i en situasjon hvor uavhengig, kritisk dekning av spillselskapet eller bransjen vil kunne undergrave forretningsforbindelser og svekke annonsørinntekter».
Klager mener Podmes påstand om «de anser «risikoen for tematisk overlapp med pengespill» som lav, ikke er et holdbart argument, da VVP 2.2 forutsetter at mediene verner om sin uavhengighet uansett nivå av «risiko». Klager skriver «En ansvarlig redaktør må selvstendig sikre at ingen omstendigheter – herunder økonomiske eller vervmessige – kan trekke i tvil vedkommendes frihet til å bedrive kritisk journalistikk. Selv en «liten risiko» for påvirkning er for høy når det gjelder en så alvorlig og folkehelsemessig problematikk som spillavhengighet.»
Klager påpeker at spillbransjen, spesielt nettcasino og betting, er ultra-kommersielle virksomheter. «Norsk Tipping har monopol på deler av det norske markedet, men må fortsatt sikre seg kunder og øke omsetningen. […]
At Podmes øverste redaksjonelle ansvarlige person har en lederrolle (styreverv) i denne industrien, forblir uforenlig med kravet om redaksjonell uavhengighet i VVP 2.2. En mediebedrift som eies av Schibsted – hvor Norsk Tipping er en av de største annonsørene – kan vanskelig drive kritisk og upartisk undersøkende journalistikk om de mest skadelige sidene av bransjen så lenge en nøkkelperson faktisk deltar i styringen av dette spillselskapet. Spør dere selv hvorfor søker Norsk Tipping ledere og styremedlemmer fra mediabransjen inn i sin ledelse og styret?»
Når det gjelder åpenheten, skriver klager: «At man informerer om bindingene er bra, men her er selve bindingen så sterk at den setter hele redaksjonens integritet i fare – uavhengig av om lytterne får vite om den eller ikke.»
Som en parallell, viser klager tilNRK-styrets avgjørelse da Thor Gjermund Eriksen, NRKs daværende kringkastingssjef, ble ansatt som ny administrerende direktør i Norsk Tipping. Styret vurderte dette som en uforenlig dobbeltrolle, slik at han ikke kunne bli sittende som ansvarlig redaktør ut oppsigelsestiden.
«Når NRKs øverste organ – som er svært opptatt av å verne redaksjonell integritet – konkluderte med at selve prosessen og koblingen mellom toppleder-rollen i NRK og en lederrolle i Norsk Tipping var uforenlig med VVP 2.2, gir dette en tydelig presedens.
I denne saken er situasjonen enda mer alvorlig: Podmes ansvarlig redaktør ikke bare går over til Norsk Tipping, men sitter samtidig med et styreverv som gir henne både innsyn og medbestemmelse i selskapets strategiske disposisjoner, mens hun fortsatt håndhever ansvarlig redaktørmakten i Podme. Dette parallellforholdet er akkurat det NRK-styret ville unngå da Eriksen-saken oppstod.»
Dersom PFU nå mener det er uproblematisk at ansvarlig redaktør i et Schibsted-eid mediehus sitter i ledelsen av Norges største spillselskap, undergraves hele hensikten med VVP 2.2. En så klar kobling mellom «redaksjonell makt» og «kommersiell makt» i spillebransjen representerer en dobbeltrolle som verken publikum eller mediebransjen kan ha tillit til.»
Klager kan ikke se at det å delegere vekk ansvaret fra en redaktør løser prinsippkonflikten, og skriver: «Selve grunnkonflikten – at redaktøren samtidig sitter i styret til en av landets største pengespillaktører – forsvinner ikke. VVP 2.2 stiller krav til å unngå roller som kan svekke den redaksjonelle friheten eller publikums tillit. Når man institusjonaliserer en slik dobbeltrolle, er publikums tillit allerede svekket, uansett hvor mye man forsøker å omgå problemet ved intern omrokkering.»
«Jeg vil understreke at dette på ingen måte opphever hovedproblemet: en ansvarlig redaktør bør ikke samtidig ha et styreverv i en av Schibsteds største annonsører, særlig når det dreier seg om en sårbar bransje som pengespill, kjent for aggressiv markedsføring og stor risiko for avhengighet.
Som PFU har slått fast i flere saker, handler presseetikk like mye om hvordan det fremstår for publikum, som om hvordan mediehuset selv mener å ha løst utfordringene internt. Selv om Podme mener risikoen for tematisk overlapp er lav, og at innholdsproduksjonen er delegert, gjenstår kjernen: publikum vil oppfatte en redaktør som er involvert i styringen av et pengespill- og nettcasino-foretak, som partisk i spørsmål knyttet til spillavhengighet og kritisk omtale av Norsk Tipping. […] Selv om Podme oppgir bindingen, blir ikke interessekonflikten fjernet. VVP 2.2 handler om å unngå situasjoner som svekker redaksjonens integritet, ikke bare å opplyse om dem. Man kan ikke delegere bort redaktørens ansvar når dobbeltrollen i seg selv består.»
Podme hadde ingen ytterligere kommentarer.
Vis saker med samme:
Dette er en betaversjon, som skal videreutvikles. Tips om feil og forbedringer kan sendes inn her.
PFU